drone

De drone: uitvinding van de eeuw?

Toen nog geen enkele consument van een drone afwist, maakte Oostenrijk in 1849 gebruik van de eerste drones, toen nog Unmanned Aerial Vehicle (UAV) genoemd. Het waren ballonnen die tot ontploffing gebracht konden worden. Tegenwoordig worden drones voor meer doeleinden gebruikt en worden er talloze tests uitgevoerd met drones om te zien of ze veelvuldig inzetbaar zijn. De drone in 2019 is geen simpel gebruiksvoorwerp meer, maar een ware uitvinding. Misschien wel de uitvinding van de eeuw.

Van tekening van Tesla tot drone

Officieel kunnen we niet zeggen dat de drone de uitvinding van de eeuw is. Namelijk in 1884 werd de eerste tekening van de drone (UAV) gemaakt door de bekende uitvinder Nikola Tesla, die van die auto’s. De eerste UAV met motor vloog in 1916 boven de zee. DARPA, het Amerikaans defensie-instituut, zag in 1992 wel heil in deze uitvinding en sinds 2004 zijn de drones niet meer weg te denken uit het dagelijks leven.

Drones en het gebruik ervan

Sinds de drones niet meer weg te denken zijn uit het hedendaagse leven, worden de onbemande voertuigen voor veel doeleinden gebruikt. NASA gebruikt drones om de atmosfeer te onderzoeken voor wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast is de drone-journalistiek in opkomst. Vooral journalisten die in het veld werken, brengen met behulp van een drone het te betreden gebied in kaart om de eigen veiligheid te waarborgen. Ook om landgrenzen te bewaken, worden drones ingezet. Evenals bij het opsporen van branden.

Zelfs in Hollywood wordt gebruik gemaakt van drones. Zo worden spectaculaire shots gemaakt die voorheen niet voor mogelijk gehouden werden. Maar voor recreatief gebruik zijn drones ook een ideale uitvinding. Zo kun je als hobbyfotograaf de mooiste foto’s maken met bijvoorbeeld de DJI Spark drone.

De voordelen van drones

Dat drones tegenwoordig veelvuldig ingezet worden, is niet meer onbekend. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van het gebruik van drones? Zoals al eerder aangegeven is het voor de journalisten in het veld een groot voordeel op het gebied van veiligheid. Daarnaast kunnen boeren door middel van drones hun grond in kaart brengen en bij oneffenheden direct in actie komen. Maar ook inspecties worden steeds vaker uitgevoerd door drones. Zo maakte ProRail gebruik van drones om sporen te controleren en liet T-Mobile zendmasten controleren door drones. Ook hulpdiensten maken steeds vaker gebruik van drones om snel benodigdheden te transporteren.

Om het kort te zeggen: drones zijn nog steeds in opkomst. Naast de voordelen betreffende de gezondheid van de mens, brengen drones ook voordelen op het gebied van veiligheid met zich mee. Misschien is een drone wel de uitvinding van de eeuw en moet jij dan toch ook maar een drone kopen

Geef een reactie